Natuuractiegroepen dagen Ministerie LVVN voor de rechter

1024 399 Meldpunt Bomenkap

Persbericht, 25 september 2024

Natuuractiegroepen dagen Ministerie LVVN voor de rechter

Geen kaalkap in bossenstrategie

ARNHEM | donderdag, 26 september a.s. 9.00 AM begint in het gerechtsgebouw Arnhem(1) een belangrijk proces, aangespannen door zeven natuuractiegroepen(2) tegen de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).  Zij eisen dat de Gedragscode Soortenbeheer Bossen wordt vernietigd.(3) Grootste bezwaar betreft de kaalkap zoals opgenomen in de  Bossenstrategie. LVVN heeft kaalkap als maatregel opgenomen zodat bosbeheerders sneller en grootschaliger hun ‘beheerswerkzaamheden’ kunnen inzetten. Dit zou ‘noodzakelijk’ zijn voor de bescherming van flora en fauna. Kaalkap brengt echter, volgens de natuuractiegroepen, grote schade toe aan bossen en biodiversiteit.

Boskap leidt altijd tot emotie. Bomen leveren zuurstof, helpen water te besparen, de bodem te beschermen en zorgen voor schone lucht en, niet onbelangrijk, beschermen daarmee de gezondheid van mens, dier en natuur, aldus de natuurorganisaties. Maar sinds voormalig staatssecretaris, Henk Bleker, de subsidies voor natuurbescherming heeft teruggedraaid, kappen ‘bosbeheer’ organisaties zoals onder meer Staatsbosbeheer, veel meer bos om de broekriem aan te halen. Vraag is of dit ook onder de noemer natuurbescherming mag, zoals wordt geclaimd door het ministerie. De natuurorganisaties hopen dat rechters kaalkap schrappen uit de bossenstrategie.

Bij kaalkap wordt in een keer een groot volume aan hout geoogst. Daarmee en met de  gekapte aanwezige struiklaag en het tak- en tophout kan snel geld verdiend worden door verkoop aan papierindustrie en biomassacentrales. Daarom heeft de minister, onder druk van de bosbouwsector, toch vormen van kaalkap tot 2HA in de gedragscode opgenomen, onder verhullende termen groepenkap en schermkap.

—Frits van Beusekom, Stichting Natuurbelang

Op dit moment heerst er wetteloosheid in de bossen. Gekapt wordt er voortdurend, want er is onduidelijk beleid. Laat staan toezicht of handhaving als er structureel gekapt wordt, zoals nu het geval. Sterker, deze kaalkap wordt gepromoot als vorm van natuurbeheer, die noodzakelijk zou zijn voor de bescherming van flora en fauna. Dit is de wereld op zijn kop.

—Fenna Swart, Comite Schone Lucht

  1. Rechtszitting rechtbank Gelderland te Arnhem, donderdag 26 september 2024, 9.00 AM;
  2. Stichting Natuurbelang Nederland, Vereniging Leefmilieu, Stichting Comité Schone Lucht, Stichting Mobilisation for the Environment, Stichting tot Behoud van het Schoorlse en Noord-Kennemerduinengebied, Stichting NatuurAlert Nederland, en Stichting Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe;
  3. www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/11/18/uitwerking-ambities-en-doelen-landelijke-bossenstrategie-en-beleidsagenda-2030, https://open.overheid.nl/documenten/ronl-8a755f0b45bb1343c0097f6b633788eb3825bdc7/pdf
graag delen

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.