ARNHEM – De Gelderse Natuur en Milieu Federatie, de Achterhoekse Bomenstichting en lokale protestgroepen maken zich grote zorgen over de toenemende kap van bomen in Gelderland. Minder bomen is slecht voor het milieu en het landschap en grondeigenaren kappen om de verkeerde redenen.
De gemeente Lochem heeft bijvoorbeeld te weinig geld om het onderhoud van bomen te betalen. Daarom gaan ze bomen kappen om de houtopbrengst daarvoor in te zetten. De Achterhoekse Bomenstichting is hier fel op tegen.
Een helder voorbeeld, maar klopt het beeld ook dat er in heel Gelderland massaal meer bomen worden gekapt?
7,7 miljoen minder bomen in Gelderse bossen
Gelderland heeft honderdduizend hectare bos en is daarmee de meest bosrijke provincie van Nederland.
Volgens bosdeskundige Jan den Ouden wordt er in dat bos de laatste jaren inderdaad meer gekapt: ‘Staatsbosbeheer vangt een deel van de bezuinigingen op met houtverkoop, biomassasubsidies zorgen voor een stimulans en op veel plekken is natuurherstel. Daar worden bossen gekapt voor heide of zandgrond.’
Cijfers ondersteunen dit, voor zover ze beschikbaar zijn. Volgens de laatste bosinventarisatie uit 2012 is het aantal hectare bos niet afgenomen ten opzichte van 2005. Wel staan er 7,7 miljoen minder bomen in de bossen.
Kapmeldingen zijn toegenomen
De kapmeldingen in het bos zijn toegenomen sinds het begin van dit millennium. In 2001 werd er voor 280 hectare gemeld en in 2016 voor 450 hectare. De cijfers zijn alleen incompleet, want Staatsbosbeheer hoeft niet te melden. Voor alle meldingen van bomenkap moeten grondeigenaren trouwens nieuwe bomen terug planten.
Schrijf een bericht