Grootschalige bomenkap op de Loenermark

640 480 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Ik zag vandaag (13-04-2020) tijdens een wandeling op de Loenermark dat er een grootschalige bomenkap plaatsvindt.
De bomen liggen op veel verschillende plekken en het gaat om een groot gebied.

Wat me zo wie zo opviel is dat er geen enkel stuk bos is wat niet door bosbeheer uitgedund is. Aan de ene kant wandel je door prachtige natuur, en aan de andere kant door een kerkhof….

graag delen
1 comment
  • Hans
    REPLY

    Hierbij het antwoord van de beheerder van Geldersch Landschap en Kasteelen:

    De Loenermark is ruim 1200 hectare groot en bestaat uit 240 ha heide, 90 ha. Bosreservaat , schaap- / wildweide en de rest is grotendeels multifunctioneel bos. In dit bos proberen wij de functies recreatie, natuurwaarde en houtproductie in 1 bos tot hun waarde te laten komen. Het hout wat nu langs de wegen van de Loenermark ligt is vrijgekomen bij twee maatregelen.
    1) Het kappen van zieke en dode lariks . Al twee jaar op rij hebben wij aantasting van lariksbastkever in de Japanse lariks. Dit als gevolg van het grote neerslag tekort. Deze bastkever tast, net als de nauw verwante letterzetter in fijnspar, net onder de schors het cambium aan. Hierdoor kan er geen watertransport meer plaats vinden van de wortels naar de naalden en gaat de boom dood. De meeste van de aangetaste bomen hebben wij gekapt. Het hout is nog goed, de aantasting zit (nog) alleen in de schors. Voor ons terrein de Loenermark betreft het ruim 1400 m3. Het hout is voornamelijk verkocht om naar de zagerijen gegaan. Het wordt verzaagd tot bouw- en timmerhout, pallet- en kisthout. Een klein deel is als paalhout weggegaan en het laagwaardige deel (krom, vertakt en rot) naar spaanplaat en mdf fabriek. Tak- en tophout blijft achter in het bos. Wij proberen op de kaal gevallen stukken zo snel mogelijk weer gemengd bos van de grond te krijgen, dit is beter bestand tegen dit soort aantastingen. Vlak bij de parkeerplaats schaapskooi kunt u in de rasters aanplant van verschillende soorten loofhout zien.
    Er wordt er in het multifuntionele bos van de Loenermark ook gewoon gedund. Wij werken met de zogenaamde toekomstbomen methode. Met deze selectieve dunning willen wij sturen op soort , kwaliteit en beleefbaarheid. Waar deze dunning op gebaseerd is kunt u lezen op onze site. Ik heb de link toegevoegd.

    https://www.glk.nl/bescherming-beheer/beleid-standpunten/bosbeheer1/

    Wanneer u meer wil weten over het bosbeheer verwijs ik u naar het boekje van Simon Klingen. In een helder en onderhoudend verhaal geeft hij een duidelijk beeld van bosbeheer. Ook hier de link toegevoegd.
    https://www.klingenbomen.nl/twaalf-boslessen

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.