Rigoureuze Houtkap SBB Gemeente Nunspeet

1024 801 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Rigoureuze Houtkap Staatsbosbeheer omgeving Vierhouten
De laatste tijd maak ik me ernstig zorgen over de hoeveelheid bomen die gekapt worden door Staatsbosbeheer. Het gaat hierbij om de Gemeente Nunspeet en de bossen rondom Vierhouten. Staatsbosbeheer heeft al bomen gekapt in het zuidelijke deel van het Vierhouterbos/Noorderheide. Chaos en jonge slappe bomen blijven over. Dit is geen goede opbouw van een toekomstig bos. Om maar te zwijgen over sporen die de machines achterlaten. Deze zijn jaren later nog zichtbaar en verdichten de bodem.

Oude, prachtige opstanden die onze voorouders hebben opgebouwd met hoge natuurwaarde, worden rigoureus vernield of verwijderd. In het Vierhouterbos zijn mooie lanen van de Amerikaans eik al verdwenen, net als vele opstanden van Douglas. Percelen van de Larix  gaan spontaan dood. Wat kleurt er nog mooier in de herfst dan de Amerikaanse eik? (Hoge toeristische waarde en veel beleving). Kortom, er wordt alleen maar gezorgd voor een verarming van de biodiversiteit i.p.v. verrijking.

Het noordelijke deel is nog niet gekapt, maar het is te gek voor woorden om te zien wat er al gekapt is en wat er staat geblest. Kunnen we er nog iets aan doen om de bomenkap tegen te houden? In heel Nederland hoor ik steeds meer weerstand tegen de vele houtkap, zo ook hier op de Veluwe, waar wij onderdeel van zijn. Er wordt altijd gesproken over ‘’aanwas’’, ‘’biodiversiteit’’ en ‘’we planten aan’’, maar deze verhalen kloppen niet. Er is al jaren niets aangeplant terwijl de houtkap al in volle gang was.

SBB moet jaarlijks 50.000 tot 60.000 ton biomassa leveren aan energiecentrales. Ze spreken dan vaak over ‘’duurzaamheid en ‘’klimaatneutraal’’, maar uiteindelijk gaat het om de subsidie die ze daarvoor krijgen. Het kappen van bossen komt de klimaatsverandering al helemaal niet ten goede.
Veel delen in het Vierhouterbos vragen niet om een dunning. Het nog vrij jonge hout staat op sommige plaatsen al zo vrij, dat het zeer kwetsbaar is voor wind en storm. Maar omdat er toch duizenden kuub’s hout geleverd moet worden, verdwijnt ook daar weer een deel bomen, ten koste van gezonde opbouw en natuurlijke ontwikkeling van bos .
Daar ik zelf gewerkt heb in het Vierhouterbos en ook vakken met Grove den en Larix aangeplant heb spreek is dus uit eigen ervaring.
Wat ik nu zie is dat dit bos leeggeroofd wordt voor financiële doeleinden. De natuur wordt uitgeput.
Dunning mag en is noodzakelijk op zijn tijd, maar niet op deze manier.

Sinds een paar jaar is het ook veranderd dat men niet alleen in de winter begint met houtoogst. Deze begint tegenwoordig al in juli (hoogseizoen voor de toeristische sector). Ik begrijp niet dat hier toestemming voor gegeven wordt. Flora en fauna is in deze periode nog volop actief. Ik heb zelf de Zandhagedissen plat gereden zien zitten in de sporen van de machines.

Dan lees je ineens een artikel in de Stentor (15-03-19); “Deel Veluwe vaker op slot voor wandelaars en fietsers, Natuur heeft rust nodig!!” De wandelaar en “gewone” fietser verstoort niet zoveel. Die wil alleen maar genieten van de natuur en de rust. Ik denk dat er meer rust komt als de houtkap op een lager pitje gezet wordt en het bos niet zo open gekapt. Tevens moet er eens goed gekeken worden naar de jacht die toegepast wordt in het gebied. Jagen vanaf 1 juli wanneer het hoogseizoen voor het toerisme nog moet beginnen is niet handig. Wild is een grote pijler in het geheel van de Veluwe beleving. Defensie doet met de regelmatige oefening van de luchtmobiele brigade (helikopters) ook een duidt in het zakje, die worden in dit artikel niet benoemd!
Ze hangen soms tot 5 a 10 meter boven de grond, midden in het bos. De naalden vlogen ons om de oren en de wilde zwijnen stoven aan alle kanten uit de dekking. Dit mag blijkbaar allemaal….?

Je ziet dat de bossen er steeds slechter bij gaan staan. De natuur doet haar best om na zo’n houtkap te herstellen, maar dat lukt niet binnen 4 jaar. Helemaal niet na zo’n droge zomer als vorig jaar. Ten tweede is er in 2017-2018 net een storm door gegaan, waardoor ook veel bomen om zijn gegaan. Het is mij een compleet raadsel hoe het kan dat er dit jaar dan weer een dunning moet worden uitgevoerd. Door de vele houtkap krijgt de zon veel meer grip op de bodem zodat deze nog meer verdroogd. Het wild heeft geen dekking meer, net als de vogels, het wordt te open. Niet vreemd dat steeds meer paden sluiten, want je kijkt van het ene bos dwars door naar het andere. Als een bos dicht is, merkt het wild de wandelaar niet eens op.

Wat ook opvalt is dat de provincie en diverse (natuur) organisaties graag de Veluwe op 1 zien bij het binnenlandse en buitenlandse toerisme. Hiervoor zijn allerlei projecten gestart, maar anderzijds willen ze meer rust in de natuur. Dat zijn 2 tegenovergestelde doelen. Enerzijds de natuur promoten en toeristen aantrekken en dan zeggen, “nee, te druk, paden gaan dicht er moet meer rust komen”.

En ik ben echt niet de enige die dit opvalt en zich zorgen maakt, ook de ondernemers in Vierhouten krijgen klachten van hun gasten, zoals bij Hotel Vierhouten.
Wekelijks komen daar gasten binnen met de vraag waarom het bos er hier zo verschrikkelijk uitziet.
Toerisme is voor de Veluwe een grote inkomsten bron.
Gemeentebelang Nunspeet heeft aan het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de boskap in de gemeente Nunspeet. Bij Gemeentebelang kwam er al langere tijd verontruste signalen binnen van diverse inwoners, over de hoeveelheid bomen die gekapt worden en de manier waarop dit gedaan wordt.
Wil u het artikel nalezen? Dat kan op:
https://www.nunspeet-gemeentebelang.nl/gemeentebelang-uit-zorgen-over-bomenkap/
In de zomeruitgave van het blad “ Het Edelhert” staan ook 2 artikelen. Een gaat over kaalkap en het andere over “Staatsbosbeheer kapt zijn draagvlak weg.” Geschreven  door Frits van Beusekom, oud directeur van Staatsbosbeheer. Het artikel liegt er niet om!!

Ook is er een artikel na te lezen op de website van de Stentor Veluwe;
https://www.destentor.nl/nunspeet/slaat-staatsbosbeheer-door-met-bomenkap-in-vierhouterbos-dit-is-doodzonde~a97aeea35/

Er is ook een gebrek aan toezicht. Als ik een hele trein met ruiters tegen kom die zich totaal niet houden aan de ruiterpaden, mensen die na zonsondergang nog gewoon het bos in gaan en mensen met loslopende honden, dan denk ik, ja daar had je al een deel geld kunnen genereren i.p.v. bomen te kappen. Hoe vervelend ook, mensen moet je raken in de knip, anders lachen ze erom. Waar hebben we anders regels voor als men zich er niet aan houdt?
Als er niet gehandhaafd wordt dan kun je net zo goed de bordjes overal weghalen!
En houd me ten goede, dit zijn zeker niet alleen de toeristen die de regels niet zo nauw nemen!!

graag delen

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.