Schaarsbergen treurt om massale bomenkap: ‘Het is een grote ellende in het bos’.
ARNHEM – Een groep bewoners van Schaarsbergen reageert diep bedroefd op de massale kap van bomen in het bos Warnsborn in hun buurt in opdracht van landgoedbeheerder Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK). Een actie om de kap tegen te houden is mislukt.
Maria van der Burght uit de Karmelitessenlaan verzamelde vorige maand zo’n zeventig adhesiebetuigingen. ,,Het heeft niets geholpen”, verzucht Van der Burght, ,,De bomenkap is in alle hevigheid begonnen. Het is echt een grote ellende in het bos. Het is om te huilen.”
Boswachter Ben Oosting van GLK nam de verontwaardigde bewoners een paar weken terug op excursie door Warnsborn om uitleg te geven over wat hij vooral als een dunningsoperatie schetste om het bos meer ruimte te geven. Hij gaf ook aan dat GLK bomen neerhaalt om de laanstructuur van het landgoed uit de negentiende eeuw te behouden. Hij erkende bovendien dat GLK iedere vijf jaar in een bos terug komt voor een selectie voor de verkoop van ‘hout op stam’. Dunning acht Oosting noodzakelijk. ,,Als bomen te dicht op elkaar staan sterft de ene de ander af.”
‘Gespaarde bomen ernstig beschadigd’
Oosting was wel bereid om het sparen van een klein aantal karakteristieke bomen te overwegen. Dat is ook gebeurd, erkent Van der Burcht. ,,Ze hebben een beuk laten staan, met het bericht dat hij alsnog omgaat als hij gevaarlijk wordt. Een paar eiken zijn ook gespaard gebleven. Maar die zijn door de kap ernstig beschadigd.”
Van der Burcht verzucht dat het protest niets heeft opgeleverd. ,,Uiteindelijk wordt er niet geluisterd. GLK hanteert een ruim kapbeleid als argument om gezonde bomen te kappen.”
De Werkgroep Behoud Bomen Arnhem vindt dat het gemeentebestuur van Arnhem in overleg moet treden met het GLK om de kap van bomen in te dammen. Het GLK is echter een zelfstandig landschapsbeheerder die geen verantwoording schuldig aan de gemeente. De provincie speelt wel een rol. Gelderland verleent subsidie. Het geld voor het GLK is daarnaast afkomstig van ruim 45.000 donateurs, 56 bedrijven, de Nationale Postcode Loterij en verschillende fondsen.
Schrijf een bericht